Windows DNS Temizleme

İnternette dolaşırken hiç DNS hatası aldınız mı? Sadece aynı ağa bağlı başka bir aygıt sorunsuz bir halde mi çalışıyor? Bunu düzeltmeniz için DNS önbelleğini temizleyerek problemi çözebilirsiniz.

DNS Önbelleğini Temizle

Komut istemini yönetici olarak çalıştırın. Bunun için başlat tıklayın ve aramaya ”Komut İstemi” yazın. Komut istemini sağ tıklayıp ”Yönetici olarak çalıştır” tıklayın.
Komut istemine aşağıdaki kodu yazın ve enter basın.
ipconfig /flushdns
Bu komut, Windows 1087Vista ve XP de dahil olmak suretiyle tüm Windows sürümlerinde çalışır.
Bu komutu çalıştırarak birçok problemi çözebilirsiniz. Sadece bazı uygulamalarda mesele yaşıyorsanız, uygulamanın DNS önbelleğinde problem oluşmuş olabilir. Mesela, Firefox‘un kendi dahili DNS önbelleği vardır, Firefox‘ta problem yaşıyorsanız onu kapatıp tekrardan açmak yada tarayıcı ayarlarını temizlemek isteyebilirsiniz.

DNS Hizmetini Tekrardan Başlat

Windows’un eski sürümlerinde, DNS önbelleğini işleyen DNS İstemcisi sistem hizmetini tekrardan başlatmayı da deneyebilirsiniz. Windows 10 ve 8‘de bu hizmetin durdurulmasını ve başlatılmasını önleyen bu mümkün değildir; yalnızca denerseniz bir hata mesajı görürsünüz. Sadece, bunu Windows 7Vista ve XP’de yapabilirsiniz.
Windows’un daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız, bunu aslına bakarsanız açık olan Yönetici Komut İstemi penceresinden yapabilirsiniz. Sırayla aşağıdaki komutları çalıştırın:
net stop dnscache net start dnscache
Problem yaşıyorsanız ve Windows 10‘da bu hizmeti tekrardan başlatmanız gerekiyorsa, bilgisayarınızı tekrardan başlatmanız kafi olacaktır. Bu cihazınızdaki DNS İstemcisi hizmetini ve öteki tüm yazılımları tekrardan başlatır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar