ÖYP SİSTEMİ ALAN SINAVI AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

ÖYP SİSTEMİ ALAN SINAVI AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI
ÖYP üniversitelerin ilgili bölümlerine imkân dâhilinde ve gereksinim olması durumunda öğretim üyesi atama programıdır. Üniversitelerdeki araştırma görevlileri bu sisteme bakılırsa atanır ve vazife yaparlar. ÖYP sistemi içinde bulunan alan imtihanı yeni atanacak araştırma görevlilerinin girmesi ihtiyaç duyulan bir sınavdır. Bu imtihan üniversitelerin boş araştırma görevlisi kadrolarına talip olan kişilerin, ilgili bilime olan yatkınlıklarını, düzeylerini ve ifade yetkinliklerini ölçen bir imtihan formatındadır. Bu imtihan yazılı, sözlü ya da hem yazılı hem sözlü biçiminde yapılabilir. Meydana getirilen alan sınavına giren kişiler bu puanlarını iki yıl süresince kullanabilecekler. Peki, alan sınavının avantaj ve dezavantajları neler olabilir?
ÖYP sistemi pek oldukça yeni mezun gencin oldukca emek harcayarak, ciddi bir halde hazırlanarak dâhil olduğu bir program. Her insanın bir umudu, hayalleri, istekleri var. ÖYP sistemi ile atanıp, bilimsel nitelikli kariyer yapabilmek pek fazlaca kişinin hayallerini süslüyor. Bu anlamda ÖYP içinde bir alan imtihanı yapılmaktadır. Bu sınavda kişinin ilgili bilime ne kadar egemen olduğu ölçülmektedir. En mühim pozitif yanları mesleği yapmak için en oldukça hak eden kişinin seçilmesini sağlamasıdır. Bu imtihan yardımıyla yeteri kadar data ve beceri sahibi olmayan kişiler elenmekte ve bilimsel niteliği olan personel daha nitelikli bir yapıya kavuşmaktadır. Kafi düzeyde ilgili bilime haiz araştırma görevlileri de daha nitelikli bilim ve bilimsel nitelikli emek verme üretmiş oluyor. Alan sınavının dezavantajlarından biri ise adam kayırma ve iltimas olaylarının yaşanma ihtimali olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı ilkin belli sınavlara girmiş ve başarıya ulaşmış olmuş kişiler içinden sözlü ve başarı kriterlerinin çerçevesi tam belli olmayan bir sınavın sonucuna nazaran seçim yapılacaktır. Bu da adaylarda adam kayırma ve iltimas endişesi uyandırmaktadır. Alan sınavının avantaj ve dezavantajları genel itibariyle birbirine eşit görünmektedir. Fakat pek oldukça aday sözlü sınavın bir mülakat niteliği taşıdığını ve devamlı olmasa da adam kayırma olaylarının gerçekleşeceğini düşünmektedirler.
Türkiye’de bilimsel nitelikli personellerden olan araştırma görevlilerinin mesleğe başlama sistemi olan ÖYP, YÖK tarafınca sorunsuzca uygulanmaktadır. ÖYP sistemi içindeki alan sınavının avantaj ve dezavantajları mevzusu adaylar tarafınca devamlı tartışılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar