ÖYP SINAVI KONULARI - Tutturma Garantili


Türkiye’deki üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarına talip olan adaylar ÖYP sistemi ile, YÖK tarafınca merkezi sistemle atanırlar. ÖYP sistemi ile YÖK üniversitelerin ihtiyacı olmasıyla birlikte öğretim üyesini bir akım yeterlilik imtihanlarından geçirdikten sonrasında, en başarı göstermiş adayları bu mesleğe adım atmak suretiyle atar. Adaylar öğretim üyesi olarak atanabilmek için birden fazla sınavda ter dökerler. Pek oldukça kişinin yarıştığı bu sınavlar araştırma görevlisi adaylarının hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağının belirlendiği sınavlardır. Bu sınavlar ALES, YDS ve alan sınavlarıdır. ÖYP imtihanı mevzuları derhal her insanın bilmiş olduğu konulardan oluşmaktadır.
Bunlardan ilki olan ALES üç bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler sayısal,  sözel ve eşit ağırlık bölümleridir. Bu bölümler doğrultusunda adayın doğal olarak olduğu bölüm açısından dört değişik puan türü hesaplanmaktadır. Bunlar Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2’dir. Her aday için ilgili bilimle ilgili olan puan türü dikkate alınacaktır. Bu puan türleri eşit ağırlık, sayısal ve sözel kısımların değişik katsayılarla çarpılarak oluşturulan toplamıdır. ALES sınavında Matematik, Geometri, Türkçe, Sayısal Mantık ve Akıl Yürütme mevzularından sorular sorulur. Sorular çoğu zaman lise müfredatında öğretilen konulardır. ALES imtihanı adayların bilgisinden oldukça pratikliğini, zekâsını ve mantığını kullanabilme kabiliyetini ölçen bir imtihan niteliğindedir. ÖYP imtihanı mevzuları diyince YDS sınavına da değinmek gerekir. YDS imtihanı kişilerin yabancı dil yeterliliklerini ölçen bir sınavdır. Biri ilkbaharda diğeri sonbaharda olmak suretiyle senede iki kere ÖSYM tarafınca yapılır. Çeşitli başarı seviyeleri olan YDS’nin en başarıya ulaşmış olanların oluşturduğu kısma A düzeyi denir. YDS sınavında üç ana gruptan sual gelmektedir. Bu gruplar dil bilgisi, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama yeterliliğidir. Bu sınavdan başarı olabilmek için iyi bir emek harcama süreci geçirmek gerekmektedir. Pek fazlaca dilde meydana getirilen YDS, en oldukça İngilizce için yapılır. Bir öteki imtihan ise alan sınavıdır. Bu sınavda ALES ve YDS sınavlarında başarıya ulaşmış olan kişilere üniversite tarafınca uygulanır. Sınavın amacı ilgili bilime olan yatkınlığın ve becerinin ölçülmesidir. Bu doğrultuda alan sınavında ilgili bilim dalı ile ilgili temel mevzularla ilgili sorular sorulur.
ÖYP imtihanı mevzuları pek oldukça araştırma görevlisi talibi için büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu doğrultuda bu konuların bilinmesi büyük ehemmiyet taşımaktadır.  ÖYP sistemi ile bilimsel nitelikli kariyer hayalleri kuran pek fazlaca şahıs bu mevzuları uzun devam eden araştırmalar sonucu öğrenmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar