Windows Hızlandırma Yolları - 2018 - %70 Hız Artışı

Windows yüklü bilgisayarınız zaman içinde yavaşlar. Bilgisayarınız yavaş yavaş durma noktasına ulaştığında bu yavaşlamanın birkaç sebebi olabilir. Bilgisayarı hızlandırmak performansı yükseltmek için neler yapılabilir?
Tüm PC sorunlarında olduğu benzer biçimde bir şey muntazam çalışmıyorsa, bilgisayarınızı tekrardan başlatmaktan çekinmeyin. Bu birkaç problemi düzeltebilir ve problemi kendiniz gidermek ve düzeltmek için daha süratli bir yol olabilir.

Vazife Yöneticisinden Programları Bul

Bilgisayarınız yavaş çalışıyorsa bilin ki birçok kaynak tarafınca bilgisayarınız kullanılıyordur.(Kaynak dediğimizde programlar işte 🙂 ) Cihazınız birden bire yavaş çalışmaya başlarsa sizin izniniz haricinde bir program devreye girmiş olabilir ve CPU %99 kullanıyor olabilir. Yada hafıza büyük bir kısmını bir program kaplamış olabilir. Yada diskinizin büyük bir kısmını kullanıyor olabilir. Uygulamaların veri yüklemesi ve kaydetmesi gerektiğinde yavaşlamasına niçin olabilir.
Bu tip programları bulmak için Vazife Yöneticisini kullanmanız kafi olacaktır. Ctrl + Shift + Esc tıklamanız kafi olacaktır. Burada İşlemler sekmesinde CPU , Hafıza, Disk, Ağ, GPU şeklinde bir oldukca donanımın kullanımını görüntüleyebilirsiniz. Doğal olarak burada oldukca fazla cihazınızı yoran programları tespit edebilir sağ tıklayıp Görevi Sonlandır ile programı kapatabilirsiniz.

Vazife Çubuğunda Gereksiz Programları Kapatın

Vazife çubuğunda birçok program devamlı çalışır vaziyettedir. Bu programlar genel anlamda bilgisayar başlatılırken çalışır ve geri planda çalışmaya devam eder. Vazife çubuğunda bunlar gizli saklı bir halde kalır yalnız ok simgesini tıklayarak tüm çalışan programları görebilirsiniz. Buradaki çalışmasını istemediğiniz programları sağ tıklayın ve kapatın böylelikle cihazınız birazcık daha azca yorulacaktır.

Başlangıç Programlarını Dönem Dışı Bırakın

Cihazınız başlarken başlanan programlar bilgisayarınızın CPU ve Hafıza kullanımı sonucunda açılırken yavaş açılmasına niçin olabilir.
Windows 8, 8.1, 10 Vazife Yöneticisini açın. Ctrl + Shift + Esc tıklayın. Karşınıza çıkan pencerede Başlangıç tıklayın. Buradan başlangıçta çalışmasını istemediğiniz programları sağ tıklayıp dönem dışı bırakabilirsiniz. Ek olarak ayrıntılardan o programın başlangıçtaki tesirinin YüksekOrta ve Düşük seviyede mi olduklarını denetim edebilirsiniz.

Gereksiz Animasyonlar

Windows güzel bir görsel sunmak için epey bir animasyon kullanır. Bu PC yavaş kullanmanıza niçin olabilir. Bu animasyonları dönem dışı bırakarak cihazınızı hızını yükseltebilir, pencereler arası geçişlerini ileri seviyeye taşıyabilirsiniz.
Başlat alanında Gelişmiş Sistem Ayarları diye bir arama yapın, karşınıza Gelişmiş Sistem Ayarlarını Görüntüleseçeneği çıkacaktır. Bunu tıklayın Gelişmiş sekmesinden Performans ve Ayarları tıklayın. Buradan Görsel Efektler sekmesinden aşağıda seçili olan bir oldukca görsel efekt ayarı var isterseniz hazır ayarları ayarları da kullanabilirsiniz yada kendinize bakılırsa seçenekleri dönem dışı bırakabilir Windows hızlandırabilirsiniz.

Web Tarayıcınızı Yükünü Hafifletin

Web tarayıcınızı oldukça kullanmanız sonucunda zaman içinde yavaşlamasına niçin olabilir. Web tarayıcınızın yavaşlamasına yol açan daha çok RAM yemesine yol açan tarayıcı eklentilerini daha azca kullanmak daha iyi bir düşünce olabilir.
Web tarayıcınızın Uzantılar yada Eklentiler bölümünden kullanmadığınız eklentileri kaldırın ve tarayıcınızı yükünü hafifletin ve böylelikle web tarayıcınız daha verimli çalışacak ve cihazınızı daha azca yoracaktır.

Fena Amaçlı Yazılım ve Reklam Yazılımları Kaldırın

Bigisayarınızın yavaş olma sebebi fena amaçlı yazılımlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu uygulamalar geri planda çalışıyor ve bilgisayarınızı yoruyor olabilir. Doğal olarak bu yazılımlar illa fena amaçlı yazılımlar da olmayabilir. Web tarayıcınızı izleyerek ek reklamlar ekleyen reklam yazılımları da olabilir.
Bilgisayarınızı güvenli tutmak için Windows virüsten koruma programı ile tarayın. Bir çok antivirüs programı göz ardı etmiş olduğu ”potansiyel olarak istenmeyen programları” yakalayan  Malwarebytes ile de taramanız gerekir. Bu programlar kimi zaman sizin ihtiyacınız olan başka bir program yüklerken istenmeden eklenmiş olur.

Boş Disk Alanı

Durağan(durgun) diskiniz tamamı dolduğunda bilgisayarınız belirgin bir halde yavaşlama adım atar. Bilgisayarınız rahat emek harcaması için durağan(durgun) diskinizde boş bir yer bırakın. Her hangi bir programa gerek kalmadan Disk Temizlemeprogramı ile bilgisayarınızın diskini temizleyebilirsiniz.  Başlat kısmında Disk Temizleme diye aratmanız kafi olacaktır.

Durağan(durgun) Diskinizi Birleştirin

Başlat kısmından Disk Birleştirme yada Sürücüleri Birleştir ve İyileştir diye aratın ve programı çalıştırın burada sürücüleri sırasıyla iyileştirin. Tek tıkla halledersiniz esasen karmaşık bir durum yok aslına bakarsan.

Kullanmadığınız Programları Kaldırın

Denetim Masası’nı açın, yüklü programlar listesine ulaşın ve bulun burada kullanmadığınız ve PC’nizde istemediğiniz programları kaldırın. Bu işlem bilgisayarınızı hızlandırmaya destek olabilir. Bu programlar geri plan süreçleri, otomatik başlatma girişimleri, sistem hizmetleri, içerik menüsü girişleri ve bilgisayarı yavaşlatabilecek öteki işlemleri olabilir.

Bilgisayarı Sıfırla / Windows’u Tekrardan Yükle

Yukarıdakiler bilgisayarınızı çözmediyse Windows’u sıfırlamanız yada tekrardan yüklemeniz sorununuzu çözecektir.
Yeni Windows sürümleri olan Windows 8, 8.1 ve 10 şeklinde sürümlerde her zamankinden oldukça daha kolay şekilde Windows’u tekrardan yükleyebiliyorsunuz. Bilgisayarınızı sıfırlamak için dosyalara ihtiyacınız yok doğrusu format CD yada USB falan gerek yok. Windows’da yerleşik şekilde olan Bilgisayarı Sıfırla hususi durumunu kullanabilirsiniz. Windows’u tekrardan yüklerken dosyalarınız korunurken yüklü olan programlar ve ayarlarınız silinecektir.

Aslına bakarsak eski bir HDD kullanıyorsanız sizlere olabilecek tavsiyemiz ne olursa olsun tam bir performans için SSD diske geçmeniz. Süratli işlemler süratli grafikler istiyorsanız SSD diske kesinlikle geçmelisiniz. Performansınız en üst seviyeye çıkacak ve bilgisayarı kullanırken keyif alacaksınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar